Bostadsbedragare på Blocket

I Göteborg, Stockholm, Helsingborg, Jönköping och Malmö har man den senaste tiden upptäckt flera fall av lägenhetsbedrägerier i samband med andrahandsuthyrning. Fallen har gått likadant till, man har lagt ut en annons på Blocket om en andrahandsuthyrning av en lägenhet på en central adress, och sedan har den som varit intresserad krävts på en deposition direkt för att få lägenheten.

Den som annonserat har inte haft någon lägenhet att hyra ut, men har ändå fått in ungefär 200 000 kronor i depositioner. Bernt Viberg på Kriminalpolisen säger till E24:

“-De här personerna har haft väldigt lätt att få in pengarna, i många fall rör det sig om unga människor som ser en chans att snabbt komma in på bostadsmarknaden och som därför går med på de här villkoren. Det är problematiskt och vi har fler fall under uppsegling, märker någon att sådant här fungerar kommer det snabbt fler.”

Två personer har häktats för bedrägerierna och Blocket har börjat titta på nya säkerhetslösningar för att förhindra fler bedrägerier. Blockets kundsäkerhetsansvarige Jesper Lilliesköld säger att man kan använda sig av deras internetgiro på siten för att deponera pengar innan man fått titta på “varan”, vilket även kan användas för lägenhetsuthyrning. Han säger också att man ska anmäla om man blir lurad, antingen till polisen eller till Blocket.

Polisen tipsar också i artikeln hur du kan undvika att bli lurad, bland annat ska du se till att få se lägenheten innan du betalar pengar och prata med värden för att försäkra dig om att den som vill hyra ut lägenheten faktiskt har kontrakt på den.

Källa: E24 16/5-08