Malmö får bostadsförmedling i oktober

Från och med oktober så kommer det startas en kommunal bostadsförmedling i Malmö, som ska samla fastighetsägare och underlätta för bostadssökande. Exakt hur förmedlingen ska se ut är inte klart, men man har tittat noga på den modell som finns i Stockholm, säger kommunalrådet Anneli Philipson (v).

MKB:s lägenheter kommer förmedlas i det nya systemet, men man hoppas även att de privata fastighetsägarna kommer använda sig av förmedlingen. Och Fastighetsägarna Syds vd Nils Göran Larsson säger till City att flera av de privata aktörerna är intresserade. Bland andra har Heimstaden sagt att de ska förmedla via den nya förmedlingen:

“-Så länge det bygger på frivillighet ser vi bara fördelar både för oss och de bostadssökande” säger vd Patrik Hall till tidningen.

Jagvillhabostad.nu kan bara gratulera Malmös bostadsmarknad. Äntligen kommer en service som både bostadssökande och hyresvärdar är nöjda med. I Stockholm fungerar förmedlingen mycket bra, med undantag av att det är bostadsbrist i största allmänhet, och privata värdar står för cirka en tredjedel av de inlämnade lägenheterna.

 Den nya bostadsförmedlingen innebär också full insyn i vem som får en lägenhet och varför, eftersom det är hur länge en person varit registrerad hos förmedlingen som avgör. Det blir alltså svårare att diskriminera, en otroligt viktig aspekt på en bostadsmarknad i brist.  

Källa: www.malmolundcity.se 15/5-08