Hyrorna sänks inte i förort, glesbygd och småstäder

I utredningen om allmännyttans villkor, som presenterades den 18 april, sägs att med utredningens förslag kommer hyrorna höjas i attraktiva lägen och sänkas i mindre attraktiva områden, som storstädernas förorter och glesbygd. Tidningen Bofast har gjort en undersökning som visar att det inte alls är fallet.

En vakansnivå på 20 procent ska leda till att hyresgästerna kan kräva en hyressänkning, enligt utredningen. Då ska hyrorna sänkas i femprocentsetapper tills fler lägenheter är uthyrda, skriver tidningen. Bofast har gjort en rundringning till de bostadsföretag i landet som har störst hyresbortfall. Där är det få som tror att de kommer sänka hyrorna – eller att sänkta hyror skulle leda till fler uthyrda lägenheter.

Hultsfreds Bostäder har mellan 10 och 12 procent tomma lägenheter, och vd Bo Sahlin säger till Bofast att:

“-Vi har idag en hyresnivå på 650 kronor per kvadratmeter och år, vilket är bland de lägsta i landet. Det är inte hyrorna som är problemet utan att kommunen tappar folk. Ännu lägre hyror skulle leda till sämre underhåll och skötsel.”

I Robertsfors har det kommunala bolaget redan sänkt hyrorna i ett område där många lägenheter står tomma. Vd Björn Johansson säger:

“-Vid årsskiftet sänkte vi hyran med fem procent i Överklinten, som ligger en och en halv mil utanför Robertsfors. Det hjälpte inte alls. Vi tappade till och med fler hyresgäster. Husen ligger fel helt enkelt.”

Tidningen har också undersökt läget i Stockholms och Göteborgs förorter. Där är det sedan många år kö till de allra flesta lägenheterna, och långt ifrån några vakanstal på 20 procent. Vd på Stockholms bostadsförmedling säger att alla bostäder som kommer till förmedlingen hyrs ut omgående. I Botkyrka har Botkyrkabyggen kö till alla sina lägenheter. Samma sak gäller i Göteborg, där till exempel Hjällbobostaden har två års kö till alla sina lägenheter. Inga hyressänkningar att vänta här alltså.

Källa: Bofast nummer 5/2008