Odells statssekreterare är ute och cyklar

Bostadsminister Mats Odells statssekreterare Dan Ericsson svarar på frågor om bostadssituationen för unga i senaste numret av Ordfront. Han säger bland annat att ungas bostadsbrist bara är ett Stockholmsproblem. Han menar också att det inte är någon idé att ställa sig i bostadskö. Vi vet att han har fel. Här är ett utdrag från artikeln:

Vad ska man göra om man är ung och vill ha bostad?

– Ja du, ställa sig i bostadskö fungerar inte. Man får ringa runt till olika bolag, vara beredd att nöja sig med sämre lägenheter, utnyttja sina kontakter, det gäller att vara aktiv själv. Men det är ett Stockholmsproblem. På mindre orter är det inte svårt att få lägenhet.

Idag är etableringsåldern 28 år. 1990 var den 20 år. När tycker du är en lämplig ålder att etablera sig (på bostadsmarknaden)?

-Det är upp till varje individ. Man ska ha möjlighet att etablera sig när man vill.

Men nu talar vi om ett genomsnitt, är 28 år en bra ålder?

-Nej, det är det inte och det vore hemskt om det vore så för alla, fast det är mest i Stockholm det är så här. Visserligen har bostadspolitiken havererat i Stockholm och många hyresvärdar accepterar inte unga utan fast jobb, här vill vi införa en hyresgaranti där man ska kunna få kontrakt utan att ha fast jobb.

Det byggs knappt några hyresrätter längre, varför garanterar inte staten att det byggs billiga hyresrätter åt unga?

-Nej, den politiken har gått åt skogen, och det ska inte vi hängas för. Det har varit för mycket regleringar. Naturligtvis är det viktigt att det finns hyresrätter som unga kan bo i, tyvärr är det inte attraktivt att bygga hyresrätter idag och det vill vi ändra på, bland annat genom effektivare teknik där man kan prefabricera delar i fabrik.”

Det Dan Ericsson inte vet är att bostadsbristen för unga långtifrån är ett Stockholmsproblem. Jagvillhabostad.nu har flest medlemmar i Göteborg, cirka 3000 stycken. Och Malmö är vårt snabbast växande nätverk med över 1000 medlemmar i dagsläget. Bostadsbristen är inte bara ett Stockholmsproblem. Nästan samtliga kommuner i Stockholmsregionen, Göteborgsregionen och Malmöregionen rapporterar till länsstyrelserna att de har bostadsbrist. Och 128 av landets 260 kommuner har brist på bostäder för unga. Problemet är bra mycket större än Stockholm, alltså.

Dan Ericsson verkar inte heller ha någon koll på Bostadsförmedlingen i Stockholm. Kanske vore det läge att boka in ett möte eller göra ett studiebesök? Förmedlingen fungerar förhållandevis bra. Visst tar det ett antal år att komma fram och nu ser vi dessutom att antalet förmedlade lägenheter sjunker i och med Stockholms ombildningsiver, men våra medlemmar uppskattar förmedlingen. Problemet är att det byggs på tok för lite och att nybyggnationen minskar för andra året i rad. Det är det Dan Ericsson borde ägna sin tid åt. Med en betydligt högre byggtakt kanske det så småningom kan bli möjligt för unga “att etablera sig när man vill” på bostadsmarknaden, som statssekreteraren uttrycker sig.    

Vi ser också fram emot regeringens satsning på effektivare byggteknik.