4 av 5 hyresettor kan ombildas

Svenska Dagbladet skriver att av dagens 5359 hyreslägenheter på ett rum och kök i innerstaden så är 3938 stycken intresseanmälda för bostadsrättsombildning. Det kan alltså bli så få som 1500 hyresettor kvar i innerstaden.

Carin Jämtin, oppositionsborgarråd (s), säger att hon är orolig att bristen på små hyreslägenheter ska drabba ungdomar, och att stadshusmajoriteten är mer intresserad av att sälja ut lägenheter än av att bygga nya, då byggtakten och antalet markanvisningar gått ner.

Joakim Larsson, bostadsborgarråd (m), poängterar enligt tidningen att inte alla lägenheter som är intresseanmälda kommer att ombildas, och han säger:

“-Men vi gick till val på att de som har en kommunal hyresrätt ska få ombilda sina lägenheter om de vill.”

Han säger också att även om det byggs stora lägenheter så resulterar det i flyttkedjor som gör att mindre lägenheter blir lediga.

Jagvillhabostad.nu tipsar Joakim Larsson om vår folder “7 dumma påståenden om flyttkedjor” (se länk till höger) för mer information om hur flyttkedjor inte hjälper unga in på bostadsmarknaden. Vi är också fascinerade av att flyttkedjorna ska hjälpa unga att få en liten hyreslägenhet när artikeln handlade om att det inte skulle finnas några sådana kvar – vi visste inte att flyttkedjorna kunde vara så magiska!

Källa: Svenska Dagbladet 3/7-08