Kris i byggbranschen

Byggbolaget Skanska varslar 3400 anställda, varav 2000 i Sverige. Varslet berör både byggarbetare och tjänstemän. Anledningen är konjunkturnedgången – det finns helt enkelt inte jobb till alla, säger Skanskas koncernchef Johan Karlström till Dagens Nyheter (25/11) . Det är framför allt nedgången av bostadsbyggande som leder till kris för byggföretagen, och bostadsprofessorn Stellan Lundström säger till Metro (25/11) att han förväntar sig fler varsel inom byggbranschen framöver. Metro (26/11) citerar också Hans Tilly, ordförande för fackförbundet Byggnads, som befarar den värsta krisen för byggbranschen sedan 90-talet.

Skanska efterlyser nu politiska åtgärder för att underlätta för branschen, och de får medhåll av facket. Enligt Metro (26/11) är arbetsgivare och fack eniga om en önskelista på åtgärder från regeringen, som innehåller införandet av ROT-avdrag,  påskyndande av renoveringen av miljonprogrammen och tidigareläggande av investeringar i infrastruktur.

Jagvillhabostad.nu vill också se regeringen agera för ökat byggande. Efterfrågan på bostäder kommer att fortsätta öka, och gruppen unga – med det gemensamt att de har sämre ekonomi, osäkrare anställningsförhållanden och i mindre utsträckning är etablerade på bostadsmarknaden – blir större och större i takt med att de stora barnkullarna från slutet av 1980- och början av 1990-talet flyttar hemifrån.  Genom politiska styrmedel kan regeringen stimulera byggandet av bostäder som unga kan efterfråga.

Byggbranschen har en stor utmaning i att hitta produkter som matchar ungas efterfrågan, och kanske kan krisen fungera som en väckarklocka. Andreas Brendinger, regionchef för Sveriges Byggindustrier väst, säger till Göteborgs-Posten (26/11) att “det finns en vilja att nyttja den lågkonjunktur och kris många företag befinner sig i. Det är ett ypperligt läge för dem som har ekonomin att börja bygga, till exempel allmännyttan”.

Jagvillhabostad.nu har lagt mycket energi på att utveckla metoder och processer i byggprojekt, och vi tror att det behövs ett helt nytt tänkande runt bostadsbyggande. Vi uppmanar både bransch och politiker att se ungas potential som bostadskonsumenter!