“Sundbyberg portar stockholmarna”

Sundbybergs allmännyttiga bostadsbolag Förvaltaren tar inte in några utomstående. Personer utan anknytning till Sundbyberg nekas tillträde till Förvaltarens bostäder, och bolaget lämnar inga lägenheter till Stockholms stads bostadsförmedling. I senaste numret av Situation Stockholm uttalar sig Tobias Olsson, verksamhetschef på jagvillhabostad.nu, om Förvaltarens kösystem.

”– Det är helt galet, säger han. Det bygger på tanken att en kommun har en bostadsmarknad, och så ser det ju inte ut i Stockholm. Här är det ju ingen som bryr sig om var gränsen går mellan »Sumpan« och Stockholm.

Stockholmsregionen är en bostadsmarknad med stor rörlighet, och då är det konstigt om inte alla kan söka Förvaltarens lägenheter.

– Det känns väldigt ofräscht att de här bostäderna bara är tillgängliga för folk med särskild anslutning till Sundbyberg, säger han.”

I Sundbybergs kommunfullmäktige går åsikterna isär. Mariam Osman Sherifay (s) tycker att kön bör öppnas för alla. Helene Hellmark Knutsson (s) säger att lägenheterna inte räcker till ens för dem som har anknytning till Sundbyberg och menar att ”så länge stora kommuner som Lidingö och Danderyd inte levererar en enda hyresrätt för att klara behovet i Stockholmsregionen, så kan inte vi ta det ansvaret”.