Högre hyror när ombildade hyresrätter ersätts av nyproducerade?

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normal tabell”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”;}

Svenska Dagbladet skriver att allmännyttan, som länge har krympt till följd av ombildningar till bostadsrätter, nu tar tillbaka en del av bostadsmarknaden genom att ta över projekt där byggherren fått kalla fötter. Jagvillhabostad.nu rapporterade tidigare i veckan om att Stockholmshem investerat närmare 1 miljard kronor i hyresrätter, bland annat genom att köpa bostadsrättsprojekt som nu ska bli hyresrätter i stället. SvD menar dock att det inte går att tala om något trendbrott på Stockholms hyresmarknad, eftersom investeringarna görs med pengar från ombildningarna och allmännyttans egen produktion av hyresrätter i princip har upphört.

Enligt socialdemokraterna i Stockholms stad är en aspekt av att äldre lägenheter som ombildats till bostadsrätter ersätts av nyproducerade hyresrätter att hyrorna ökar och närmar sig marknadshyror. Roger Mogert (s), oppositionsborgarråd, säger till SvD att skillnaderna i hyresnivåer mellan det befintliga beståndet och nyproduktionen innebär höjningar på mellan 35 och 50 procent.

Höjda hyror är dåligt för unga, som redan med dagens hyresnivåer har svårt att uppfylla inkomstkraven för att få förstahandskontrakt. Men nyproduktion behöver inte betyda galet höga hyror! Jagvillhabostad.nu arbetar i våra byggprojekt både med att pressa produktionskostnaderna och att bygga mer yteffektiva lägenheter, för att på så vis få ner månadshyrorna. I VillBo, som innebar ett trettiotal lägenheter för människor under 35 år i Huddinge, var hyran vid invigningen för ett år sedan den lägsta i nyproduktion i hela Stockholms län. I de knappt 100 planerade lägenheterna i Råcksta, i projektet som jagvillhabostad.nu driver tillsammans med Stockholmshem, kommer hyrorna att landa på runt 1200 kronor per kvadratmeter och år. Det innebär att en tvåa på 38 kvadratmeter kostar ungefär 3800 kronor i månaden. Läs mer om att bygga för unga och om våra byggprojekt på byggmer.nu!