Odell: ”Ypperligt läge att bygga hyresrätter”

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normal tabell”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”;}

Jagvillhabostad.nu berättade tidigare i veckan om att bostadsminister Mats Odell (kd) har gett Statens Bostadskreditnämnd (BKN) i uppdrag att snabbt se över förutsättningarna för att staten ska kunna garantera lån för byggbranschen. Idag rapporterar bland annat Svenska Dagbladet att flera av de stora byggbolagen har uttalat sig positivt om garantiprogrammet och att bostadsministern tycker att finanskrisen gör att det är ett ypperligt läge att bygga hyresrätter just nu.

Odell konstaterar att efterfrågan på bostäder efter flera år av lågt byggande är stor och att det är bråttom att få ett garantiprogram för byggbranschen på plats. Intresset från byggbolagen för att bygga hyresrätter har blivit mycket större sedan lågkonjunkturen gjort det svårt att sälja nya bostadsrätter. Tomas Eriksson, presschef på JM, säger till TT att bolaget kan tänkas producera 300-400 hyresrätter om bolaget får finansieringen på plats – vilket han tror blir lättare med statliga lånegarantier. Stena Fastigheter och Wallenstam bygger redan idag många hyresrätter, och för dem har statliga garantier ingen jättebetydelse. Tomas Dahl, vice vd på Wallenstam, säger att de gärna bygger bostadsrätter oavsett garantier. Stena Fastigheters vd Christel Armstrong tycker att garantierna är en bra åtgärd, om de påverkar kalkylen i rätt riktning. Hon hade dock hellre sett subventioner, byggmomssänkningar eller satsningar på renoveringen av miljonprogrammen, för att stabilisera på längre sikt snarare än att lösa den akuta krisen.

Jagvillhabostad.nu tycker att det är klart ni ska bygga hyresrätter! Efterfrågan är stor och bristen akut, särskilt på små och medelstora hyreslägenheter. Byggpriserna går ner nu, och det är ett gyllene tillfälle att satsa på den stora grupp – där ungdomar ingår – som framför allt vill och kan efterfråga hyresrätter. Många små byggbolag är fena på att få ekonomi i hyresrättsprojekt, vilket Kurt Psilander vid KTH visade i sin studie tidigare i höst, så det borde inte vara nåt problem för de stora bolagen heller. Jagvillhabostad.nu har massor av tips och förslag på hur man kan pressa produktionskostnaderna och utnyttja bostadsytorna maximalt, för att på så sätt både bygga kostnadseffektivt och få fram bostäder till priser som unga kan efterfråga. Kolla in byggmer.nu eller hör av er till oss om ni vill veta mer!