I finanskrisens spår

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normal tabell”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”;}

SR (1/12) rapporterar att flera allmännyttiga bostadsbolag i Stockholm är beredda att ta över byggen från privata företag, som har fått det knackigt ekonomiskt till följd av lågkonjunkturen. Svenska Dagbladet (1/12) spår ett lyft för hyresrätten och menar att när den ekonomiska krisen förvärras blir allt fler intresserade av att hyra sin bostad i stället för att köpa bostadsrätt.

Kommunala Familjebostäder ökar nästa år sitt bostadsbyggande med runt 25 procent och planerar drygt 500 nya hyreslägenheter under 2009. Familjebostäders vd Bosse Sundling säger till P4 Radio Stockholm att det är nedgången i konjunkturen som gör att bolaget räknar med att kunna bygga billigare. Liknande tankegångar finns också hos Stockholmshem och Svenska bostäder. Pelle Björklund, vd för Stockholmshem, säger till SvD att ambitionen är att bygga cirka 400 hyresrätter per år. 

Jagvillhabostad.nu har tidigare uppmanat kommunerna att ta tillfället i akt och satsa på boenden som unga kan efterfråga när byggpriserna sjunker i takt med att privata aktörer får kalla fötter. Det är en uppmaning som tål att upprepas! Att de allmännyttiga bostadsbolagen ökar takten i bostadsbyggandet är positivt och nödvändigt, men det krävs också att nyproduktionen varieras mer än idag om den ska kunna tillgodose ungas efterfrågan. Jagvillhabostad.nu har kunskap om ungas behov och önskemål, och vi har erfarenhet av att bygga bostäder som unga kan och vill efterfråga. Läs mer på byggmer.nu!