Marknaden för privatrum växer

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normal tabell”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”;}

Göteborgs-Posten (1/12) skriver att marknaden för privatrum växer i Göteborg, trots att ingen egentligen vill bo inneboende. Jagvillhabostad.nu ser detta som en direkt följd av bostadsbristen – man bor bara inneboende om man är tvungen.

I en Sifo-undersökning som jagvillhabostad.nu beställde förra året uppgav 2 procent av dem som deltog i undersökningen att de bodde inneboende för tillfället, men det svaret gäller för hela landet. I storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö är motsvarande siffra troligen 20-25 procent. Noll personer av de tillfrågade svarade att de vill bo inneboende i någon annans hem.

Om regeringens förslag till ny lagstiftning (som jagvillhabostad.nu berättat om här) klubbas igenom vid årsskiftet som förväntat blir det mer förmånligt att hyra ut en del av sin villa eller lägenhet. Schablonavdraget höjs då från 4000 kr till 12 000 kr om året. Regeringens lagförslag har stort fokus på förstahandshyresgästen, medan den som hyr i andra hand får sin ställning ytterligare försvagad genom att återbetalningstiden för överhyra efter anmälan till Hyresnämnden kortas från två till ett år. Jagvillhabostad.nu skulle önska att fler åtgärder vidtogs för att förhindra utnyttjandet av desperata unga på bostadsmarknaden genom systematisk andrahandsuthyrning med kraftigt saltade hyror.