Nya regler för andrahandsuthyrning från årsskiftet

Regeringen har föreslagit en ändring av reglerna för andrahandsuthyrning. Om riksdagen klubbar igenom förslaget i början av december gäller de nya reglerna från årsskiftet. Tanken är att det ska bli mer lönsamt att hyra ut sin bostad i andra hand. DN Bostad (26/11) har sammanställt en guide för vad som gäller för den som vill hyra ut sin bostad.

All inkomst av uthyrning av privata tillgångar, till exempel en bostad, är skattepliktig inkomst och redovisas i deklarationen som inkomst av kapital. Enligt gällande regler får man göra ett schablonavdrag på 4000 kronor, plus hyran eller avgiften, på de pengar man får in när man hyr ut sin bostad. Man får dock inte dra av mer än vad man faktiskt har fått in.  Om regeringens förslag går igenom höjs schablonavdraget till 12 000 kronor per år.

Andrahandshyror ska baseras på bruksvärdet, det vill säga vara likvärdig med liknande bostäder i samma område. Oftast jämför man med vad motsvarande lägenhet kostar i allmännyttans bestånd. Den som hyr ut en hyresrätt måste ha hyresvärdens godkännande, och den som hyr ut en bostadsrätt måste få okej från bostadsrättsföreningen. Om lägenheten hyrs ut möblerad får ett påslag på 5-10 % göras på hyran, allt annat ses som oskäligt.

Det funkar dock inte så i praktiken. Andrahandshyrorna ligger i snitt 40 % över förstahandshyrorna, enligt en undersökning som tidningen Bofast genomförde 2007 (läs som pdf här). Det är vanligt att lägenheter hyrs ut utan hyresvärden eller bostadsrättsföreningens tillåtelse.

Den som har betalat för mycket för ett andrahandsboende kan få sin hyra prövad av Hyresnämnden och få tillbaka pengar upp till två år tillbaka i tiden. Om regeringens förslag till regeländring går igenom sänks den tiden till ett år, vilket ytterligare försämrar läget för den som fått betala överhyra för ett andrahandsboende. Jagvillhabostad.nu har tidigare rapporterat att få anmäler oskäliga hyror.

Alla vet att andrahandsmarknaden är en djungel. Det är bara att syna dagens annonser på Blocket för att se exempel på för höga andrahandshyror, och de flesta känner någon som bott ”svart” i andra hand. Kunskapen om vilka rättigheter en andrahandshyresgäst har är generellt låg, och den som hyr i andra hand befinner sig i ett utsatt läge med svag förhandlingsposition. Jagvillhabostad.nu vill gärna se åtgärder mot dem som utnyttjar desperata unga på bostadsmarknaden genom att systematiskt hyra ut bostäder i andra hand till överhyra.