Oppositionen kritisk till ägarlägenheter

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normal tabell”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”;}

S, v och mp yrkar i en gemensam motion avslag på regeringens förslag om ägarlägenheter. Carina Moberg (s), ordförande i civilutskottet, säger till Ekot att ägarlägenheterna ger ett alldeles för svagt skydd för den som hyr av ägaren. Bland argumenten för att avslå förslaget finns förutom försämrat besittningsskydd också en risk för högre hyror utanför bruksvärdessystemet.

Enligt Ekot är oppositionens gemensamma kritik ett första steg mot en gemensam valplattform i bostadspolitiken. Oppositionen siktar inte på att riva upp ett eventuellt beslut om ägarlägenheter efter valet, men man betonar enigheten om att återgå till en social bostadspolitik. Vänsterpartiets Egon Frid säger till Ekot att det kommer att införas någon sorts statligt stöd för byggandet av hyresrätter.

Enligt förslaget om ska en ägarlägenhet kunna hyras ut på samma sätt som enfamiljshus, och de regler som finns i hyreslagen om förstahandsuthyrning blir tillämpliga på ägarens uthyrning (se regeringens Frågor och svar om ägarlägenheter).  Men Ekot rapporterade i början av november, när regeringens förslag presenterades, att skyddet för den som hyr en annan persons ägarlägenhet kommer att bli svagare än den som hyr en vanlig hyreslägenhet i första hand. Om ägaren vill sälja eller flytta in själv får hyresgästen flytta, säger Ekot.

Jagvillhabostad.nu anser inte att det finns en efterfrågan bland konsumenter för systemet med ägarlägenheter, utan att det snarare är en åtgärd som gynnar producenterna. Det är fortfarande oklart vilket skydd hyresgästen i en ägarlägenhet får. Hyrorna riskerar att bli högre än i det befintliga hyresbeståndet – det saknas ordentlig kontroll och kännbara sanktioner för överhyror på andrahandsmarknaden. Många privatpersoner, kanske utan erfarenhet av fastighetsförvaltning, kommer att få stort ansvar som hyresvärdar för hyresgäster som i större utsträckning än vid traditionella hyresförhållanden har en beroendeställning till dem. Unga bostadssökande riskerar att bli ännu mer utsatta på bostadsmarknaden än vad de är idag.