Stockholms stad vill satsa sig ur krisen

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normal tabell”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”;}

Stockholms stad satsar nu på att tidigarelägga investeringar i nyproduktion av bostäder, infrastruktur och upprustning av bostäder på sammanlagt 20 miljarder kronor under de närmaste fem åren. Det handlar om 10 miljarder för att snabba på byggande av infrastruktur och bostäder, särskilt hyresrätter, och 10 miljarder för upprustning av miljonprogrammet och renovering av äldre- och omsorgsboenden.

Byggandet av nya hyresrätter är en viktig del i miljardpaketet. De senaste åren har bostadsbyggandet i Stockholm varit nästan helt inriktad mot bostadsrätter. Den marknaden har nu kraschat, och hoppet om ett fortsatt byggande står därför till byggföretag som satsar på hyresrätter, säger Dagens Nyheter (3/12).

Under en finansiell kris är efterfrågan på bostadsrätter låg, medan trycket på hyresrätter ökar. Bristen på hyresrätter har länge varit ett faktum, och under lågkonjunkturen förvärras den. Enligt DN är det troligt att en del planer på bostadsrätter i Stockholm görs om till planer på hyresrätter – antingen genom att byggföretagen tänker om, eller genom att de överlåter sina markreservationer till bolag som bygger hyresrätter. SR P4 Göteborg rapporterar att efterfrågan på bostadsrätter har sjunkit så dramatiskt i Göteborg att planerade bostadsrätter nu ska omvandlas till hyresrätter.

Socialdemokraterna i Stockholms stadshus är inte imponerade av den borgerliga alliansens förslag. De ser det som en blandning av redan beslutade satsningar och skönmålning av satsningar som skulle ha gjorts oavsett lågkonjunkturen. Carin Jämtin (oppositionsborgarråd) säger till Metro (3/12) att hon också helt saknar näringspolitik i alliansens krispaket. (S) har presenterat en egen räddningsplan, som bland annat innehåller 1 miljard för upprustning av miljonprogrammen, 1500 nya jobb i skola, barnomsorg och äldrevård och satsningar på vuxenutbildning.

Jagvillhabostad.nu ställer oss mycket positiva till åtgärder som främjar ökat byggande i allmänhet och byggandet av hyresrätter i synnerhet, eftersom det är de bostäderna som unga främst kan och vill efterfråga. Vi vill dock poängtera vikten av en varierad nyproduktion – branschen har fortfarande en stor utmaning i att hitta produkter som matchar ungas efterfrågan, snarare än den hos äldre och mer kapitalstarka grupper. Yteffektivitet och kostnadseffektivitet måste vara ledorden!

Vad gäller renoveringarna av miljonprogrammen är det extremt viktigt att de sker i samråd med de boende, inte bara som en arbetsmarknadsåtgärd för byggbranschen. Att lyfta ett område handlar om att involvera de som bor där, förbättra dialogen med medborgarna och förankra beslut på bättre sätt än vad som oftast görs idag. De metoder som används för medborgardialog idag lockar inte unga och tenderar att ge invånarna en otacksam roll där de bara kan säga nej till saker. Jagvillhabostad.nu vill se en konstruktiv dialog, där medborgarna är med och arbetar fram hur deras stadsdel ska se ut.