Unga i storstäderna flyttar hemifrån allt senare

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normal tabell”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”;}

SCB publicerade igår statistik som visar att unga i storstäderna bor kvar hos föräldrarna allt längre jämfört med ungdomar i övriga delar av landet. SCB:s rapport “Ungdomars flytt hemifrån” konstaterar att det har blivit svårare och svårare att hitta en bostad i storstadsregionerna under senare år. En minskad tillgång på hyresrätter och kraftigt ökade priser på bostadsrätter har lett till en kraftig nedgång av etableringsgraden på bostadsmarknaden i storstäderna. Undersökningar har visat att 8 av 10 av dem som bor hemma hos föräldrarna skulle vilja flytta under det närmaste året. Ingen av de tillfrågade (ungdomar 20-27 år) svarar att de vill bo hos sina föräldrar.

Svenska Dagbladet (3/12) beskriver SCB:s folkmängdsprognos som “dramatisk”. Fram till och med 2012 beräknas befolkningen i åldern 19 till 24 öka med 20 procent i både Göteborg och Stockholm. Totalt i landet blir personerna i ålderskategorin 120 000 fler än för två år sen. Visst är det höga siffror, men för dramatik krävs kanske lite mer av ett överraskningsmoment? De födda mellan 1985 och 1994 är 1,1 miljoner. De utgör 12 % av Sveriges befolkning och är bara 6 % färre än 40-talisterna, som fick ett miljonprogram lagom till dess att de skulle flytta hemifrån (100 000 nybyggda lägenheter per år 1965-1975, jämfört med 1700 påbörjade hyreslägenheter under första halvåret 2008). Dagens unga flyttar dessutom i större utsträckning än 40-talistgenerationen till storstadsregionerna, eftersom arbetsmarknaden blir mer och mer koncentrerad dit. Det här är en utveckling som har vuxit fram över tid, det är inte något nytt eller oväntat. Det som är dramatiskt är att politiker och byggbransch inte anpassat bostadsmarknaden efter ungas behov och efterfrågan!

Stefan K.A. Svensson på finansdepartmentet säger till SvD att det inte är realistiskt att vänta sig en lösning där de människor som har lägre inkomster och är nya på marknaden ska kunna ha råd med nyproducerade lägenheter. Enligt Svensson är fördelen med nyproduktion snarare att de skapar flyttkedjor, som i slutändan frigör äldre och billigare lägenheter som till ungdomar och hushåll med lägre årsinkomst kan flytta in i. Men oj, vilken dammigt resonemang det där är!

För det första har jagvillhabostad.nu genom våra byggprojekt visat att det går alldeles utmärkt att bygga till unga, bara man tänker på nya sätt och fattar vad unga vill och kan efterfråga. VillBo, ett samarbete mellan Huge Fastigheter och jagvillhabostad.nu, består av 31 hyresrätter i Huddinge där man måste vara -35 år för att flytta in men där man får bo kvar så länge man vill. Inflyttningshyran (i december 2007) för en tvåa på 48 kvadratmeter låg på 4198 kronor per månad. Tillsammans med Stockholmshem planerar jagvillhabostad.nu nästan 100 lägenheter i Råcksta, där man måste vara under 30 för att flytta in, och där hyrorna kommer att ligga runt 1200 kronor per kvadratmeter och år. Det innebär att en minitvåa på 38 kvadrat kostar 3800 kronor i månaden och ett radhus på 76 kvadrat i två plan hamnar runt 7500 kronor i månaden. Det är klart att det inte är det billigaste boendet som går att hitta, men det är helt rimliga hyror även för unga personer utan höga inkomster.

För det andra finns det inga undersökningar som har kunnat visa att långa flyttkedjor gör att unga debutanter kommer in på bostadsmarknaden. Det finns för lite forskning för att bygga bostadspolitiken på flyttkedjor. Långa flyttkedjor leder till en ökad omflyttning och därmed rörlighet på bostadsmarknaden, men det är en helt annan femma huruvida de faktiskt gör att riktiga debutanter, unga vuxna, får en chans att flytta hemifrån eller kan byta upp sig från andrahandskontraktet till en egen bostad. Långa flyttkedjor gynnar bara dem som redan har någonstans att bo!

Det behövs uppemot 160 000 nya bostäder för att täcka behoven hos de 245 000 unga som behöver egna bostäder idag. I takt med att de stora ungdomskullarna vill ta sig ut på bostadsmarknaden kommer behovet att fortsätta öka. Bygg mer, och bygg för unga!