25 års kötid för lägenhet i Stockholms innerstad

Att skaffa en hyresrätt i Stockholms innerstad har aldrig varit enkelt. Tidningen Mitt i Kungsholmen redovisar kötider för ett antal lägenheter i centrala Stockholm. Vad sägs om en etta på Södermalm, 3209 kronor i månaden, kötid 25 år? Man måste vara 18 år för att ställa sig i kö hos Stockholms stads bostadsförmedling, så det är svårt att hinna köa nog länge innan det är dags att flytta hemifrån… Jagvillhabostad.nu:s undersökningar visar dock att även om unga ofta drömmer om ett centralt boende är goda kommunikationer viktigare. En bit ut från stan är kötiderna betydligt kortare. Efter två till tre år i kö finns goda möjligheter till kontrakt i länets övriga kommuner.

Det gäller dock inte för alla kommuner. I Täby finns inga allmännyttiga bostäder, och att få tag i små hyreslägenheter med rimlig hyra är näst intill omöjligt, skriver Täby Danderyd Tidning. Det går inte att ställa sig i bostadskö i kommunen. Johan Mattson, 25 år, gav upp jakten på en hyresrätt efter ett halvårs sökande. Med hjälp av sina föräldrar kunde han ta ett lån och köpa en bostadsrätt. Hur går det för unga som inte kan få ekonomisk hjälp av sina föräldrar?

Den stora efterfrågan sätter unga på pottkanten. Unga har i större utsträckning än andra åldersgrupper låga inkomster och saknar fast anställning, sparat kapital och referenser från tidigare boenden. Bostadsbristen slår därför extra hårt mot unga. Det behövs massor av nya bostäder, och det behöver byggas bostäder som unga kan och vill efterfråga. Nyproduktionen av bostäder måste varieras, så att det också erbjuds små, billiga hyresrätter i anslutning till kollektivtrafik. Jagvillhabostad.nu visar vägen genom våra byggprojekt. Läs mer på byggmer.nu!