Både lägenheter och sökande ökar på Boplats Göteborg

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normal tabell”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”;}

Vårt Göteborg, en tidning som ges ut av Göteborgs stad, rapporterar att antalet hyreslägenheter som annonserades ut på Boplats Göteborg ökade med över 14 procent under 2008. Förklaringen ligger bland annat i att allt fler privata hyresvärdar ansluter sig. Men även söktrycket ökar också. Boplats Göteborg hade 2008 84 000 registrerade bostadssökande, en ökning med 10,5 % från året innan. I snitt anmäler 777 sökande intresse på varje lägenhet. Maria Meyer-Martins, vd på Boplats Göteborg, säger till Vårt Göteborg att de som anmäler sig nu kan få vänta i uppemot fem år på lägenheter.

Det stora problemet med Boplats är att det inte är någon regelrätt kö, utan en “marknadsplats” för fastighetsägare och hyresvärdar där dessa kan välja fritt mellan de bostadssökande. Jagvillhabostad.nu anmälde för drygt två år sen Boplats till Diskrimineringsombudsmannen, i syfte att få reda på vilka krav och kriterier som gäller. Fyra privatpersoner lämnade också in anmälningar. Eftersom det inte finns något tydligt kösystem och ingen insyn är risken stor för diskriminering, och det finns exempel på att personer med utländskt namn har svårare att få lägenhet än en person med svenskt namn men i övrigt samma förutsättningar.

Anmälningarna mot Boplats från de fyra privatpersonerna lades ner. Enligt DO:s uttalande är det hyresvärden, inte Boplats Göteborg, som bestämmer vem som blir erbjuden visningar och hyreskontrakt, och därför var inte anmälan mot Boplats relevant. Jagvillhabostad.nu:s anmälan kvarstår. Jagvillhabostad.nu ansåg då och anser fortfarande att det är Boplats Göteborg som möjliggör insamlingen av alla bostadssökande, och att de därmed är verktyget för att kunna göra tveksamma urval även om de själva inte väljer.

I Storgöteborg rapporterar 12 av 13 kommuner bostadsbrist (enligt Boverkets Bostadsmarknadsenkät 2008). Jagvillhabostad.nu arbetar för att alla kommuner med bostadsbrist ska införa en bostadsförmedling där bostäderna förmedlas efter kötid. En sådan förmedling möjliggör ett planerande av bostadssökningen, där man kan bedöma sina chanser i förhållande till andra sökande. Boplats Göteborg dukar upp ett smörgåsbord åt fastighetsägarna, där de kan välja helt fritt och godtyckligt mellan de bostadssökande. Detta slår självklart hårt mot unga, som ofta har lägre inkomster, osäkrare anställningsformer och sämre boendereferenser (ofta inga alls) än andra grupper.

Jagvillhabostad.nu tycker att det är otroligt viktigt att Boplats Göteborg utvecklas till en service för de bostadssökande, inte bara för fastighetsägarna!