New Beauty Council

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normal tabell”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Times New Roman”,”serif”; mso-ascii-font-family:”Times New Roman”; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:”Times New Roman”; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:”Times New Roman”; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Skönhetsrådet, numera Rådet till skydd för Stockholms skönhet, är politiskt tillsatt för att värna om stadens skönhet. De har ingen formell politisk makt, men är en av Stockholms största opinionsbildare rörande frågor om stadens utveckling, arkitektur och stadsplanering. Rådet har en medelålder på 65 år och består till 85 % av män. Ingen av medlemmarna är ens andra generationens invandrare och rådets möten är inte öppna för allmänheten.  Annika Enquist, Anna Kharkina, Thérèse Kristiansson och Kristoffer Svenberg ifrågasätter hur denna homogena grupp kan representera en befolkning där den största åldersgruppen är 20-25 år och 22 % antingen är födda utomlands eller har en förälder som är det. De har tagit initiativet till New Beauty Council, som jobbar med frågor som vem staden är till för och vem som bestämmer hur den ska se ut och fungera. I slutet av januari startar NBC samtalsserien Ändrade perspektiv. Den 19 februari deltar jagvillhabostad.nu på ett av samtalen i serien med rubriken “Vill alla bo på samma sätt?”.

Namnet New Beauty Council refererar förstås till Skönhetsrådet, men NBC vill undersöka de institutioner som har till uppgift att forma och tolka städers utveckling, utseende och funktion och diskutera begrepp som skönhet, kvalitet och god arkitektur snarare än att använda dem som absoluta och objektiva. NBC jobbar med att hitta nya sätt att förändra och använda stadsrummet på så att den främjar mångfald utan att olika intressen krockar med varandra, och använder sig av bland annat öppna samtal och konstprojekt för att belysa aktuella frågor.

Läs en artikel om samtalsserien Ändrade perspektiv här, och se schema för samtalen här. Jagvillhabostad deltar alltså den 19 februari i samtalet “Vill alla bo på samma sätt?”. Samtalet hålls i Tessinsalen på Stockholms stadsmuseum klockan 18.