Representerar Göteborgs kommunstyrelse göteborgarna?

Igår var frågan om en kommunal bostadsförmedling uppe i kommunstyrelsen i Göteborg. Samtliga politiker sa nej – trots att 67 procent av göteborgarna vill ha en köbaserad bostadsförmedling i stället för Boplats Göteborg. Owe Nilsson (s), kommunalråd med ansvar för bostadsfrågor, säger till Göteborgs-Posten att han tycker att Boplats fungerar bra, eftersom systemet bygger på att människor är aktiva och söker. “Man slipper vänta i en kö utan att göra något”, säger Nilsson. Jagvillhabostad.nu undrar om Owe Nilsson har en aning om hur till exempel Stockholms stads bostadsförmedling fungerar? Den bygger nämligen också på aktivt sökande. Skillnaden är att de krav som ställs på de sökande redovisas öppet och att kötid alltid är den avgörande faktorn för vem som får ett kontrakt.

I Stockholms stads bostadsförmedling registrerar sig bostadssökande, anger uppgifter om till exempel årsinkomst och sysselsättning, och kan därefter anmäla intresse för lediga lägenheter. De sökande får omedelbart hur de ligger till i kön till den aktuella lägenheten. När en lägenhet har förmedlats redovisas vilken kötid personen som fick lägenheten hade.

Boplats Göteborg registrerar sig bostadssökande och kan därefter anmäla intresse på lediga lägenheter. Sen är det fritt fram för fastighetsägarna och hyresvärdarna att välja vem de vill hyra ut sin lägenhet till. Göteborgs stad rekommenderar att kötiden ska “spela stor roll”, men eftersom det inte finns några krav på insyn eller redovisning av vilka urvalskriterier som gällt vid en förmedling är det svårt att veta om detta efterlevs.

Ett system där hyresvärdarna serveras ett smörgåsbord där de kan välja och vraka mellan ett mer eller mindre desperata bostadssökande, och som dessutom inte erbjuder de bostadssökande någon insyn i systemet, uppfattas lätt som godtyckligt och bäddar för diskriminering. En bostadsförmedling som bygger strikt på kötid, och där kraven på de sökande redovisas öppet, ger bostadssökande chansen att planera sitt sökande och få en uppfattning om sina chanser att få en bostad. Dessutom underlättar det kommunernas planering och uppskattning av bostadsbehovet.

Jagvillhabostad.nu tycker att det är anmärkningsvärt att kommunstyrelsen i Göteborg så hårdnackat motsätter sig en kommunal bostadsförmedling. Två tredjedelar av göteborgarna vill slippa Boplats-lotteriet och kunna ställa sig i en transparent och rättvis bostadskö i stället. Varför respekterar de folkvalda i Göteborg inte sina väljares åsikter?