Bostadsförmedlingar på frammarsch

Joakim Larsson (M), bostadsbolagsborgarråd i Stockholm, vill införa en egen kö för studenter hos bostadsförmedlingen i Stockholm. Larsson tror att detta kan lösgöra fler studentbostäder i Stockholm. Om en dryg månad öppnas Malmös nya bostadsförmedling, Boplats Syd. Anders Rubin (S), bostadskommunalråd i Malmö, säger att förmedlingen ska garantera en rättvis behandling och god service. Jagvillhabostad.nu gillar överskådliga bostadsförmedlingar baserade på kötid. De ger förstås inte fler lägenheter, men de möjliggör en rättvis och transparent fördelning av de bostäder som finns.

En bostadsförmedling baserad på kötid, där kraven på de sökande redovisas öppet, ger bostadssökande chansen att planera sitt boende och få en uppfattning om sina chanser att få en bostad. Dessutom underlättar det kommunernas planering och uppskattning av bostadsbehovet. Stockholm har fram till nu varit den enda av storstäderna som haft en köbaserad förmedling, men nu följer alltså Malmö efter.

I Stockholm finns flera olika studentbostadsaktörer. Fram till nu har var och en haft sitt eget kösystem, men nu är alltså tanken att skapa en gemensam studentbostadskö hos Stockholms stads bostadsförmedling. Joakim Larsson (M) säger till DN: “Tanken är att det ska vara en gemensam kö för alla studentbostadsförmedlare och för enskilda fastighetsägare som kan förmedla till exempel rivningskontrakt.”

Jagvillhabostad.nu uttalade sig om Larssons förslag i P3 Nyheter idag. Lyssna här (eller läs artikeln här)! Kika också in TV4:s inslag i Nyhetsmorgon i morse, där Nicke Grundberg, ordförande för Stockholms studenkårers centralorganisation (SSCO), diskuterade bostadsbrist med Joakim Larsson (som bland annat tar upp jagvillhabostad.nu:s projekt i Råcksta som exempel på lösningar på bostadsbristen!). Här är länken!