Andrahandsbedrägerierna ökar

Allt fler blir utsatta för bedrägerier när de söker andrahandslägenhet. Det vanligaste är att den bostadssökande betalar in en förskottshyra eller deposition för en utlovad bostad som sedan inte finns. Problemen är störst i storstäderna, och oftast är det studenter, unga och andra desperata bostadssökande som drabbas.

Enligt Stockholmspolisens uppgifter till Rapport har antalet anmälningar ökat från 4-5 per vecka till uppemot 10-15 anmälningar i veckan. Bedragarna annonserar för fullt, och det beror på att bostadsmarknaden är överhettad – det säger Stig Sandgren på Stockholmspolisen till P3 Nyheter. I Lund verkar två lurendrejare som förekommer i bostadsbluffar i många olika länder. Om bedragaren lyckas få dig att betala pengar till ett utländskt konto finns det oftast ingen möjlighet att få tillbaka pengarna, säger Kent Fält på Ekoroteln i Linköping till P3 Nyheter.

Elsa Reimerson, verksamhetschef på jagvillhabostad.nu, säger till P3 att för den enskilda personen gäller det framför allt att inte betala något innan man har sett lägenheten och fått nycklarna. Grundproblemet är dock bostadsbristen, som skapar desperation hos de bostadssökande och gyllene tillfällen för skojarna.

SSCO (Stockholms studentkårers centralorganisation) uppmärksammar och kommenterar bluffandet här.