Bostadspolitiskt replikskifte mellan (MP) och (M)

Temat var bostadspolitik på SvD Opinion förra veckan – bostadsbristen bland unga och studenter, närmare bestämt. Yvonne Ruwaida och Emilia Hagberg från Miljöpartiet i Stockholm anklagade sittande majoritet för att bara gynna dem som redan har en bostad. Joakim Larsson (M), ytterstads- och bostadsbolagsborgarråd, replikerade med att de lösningar som (MP) föreslår redan har genomförts i stor utsträckning.

Ruwaida och Hagberg föreslår i sin artikel bland annat sänkt parkeringsnorm för studentbostäder och små lägenheter, ökat byggande av de allmännyttiga bolagen och omvandling av innerstadskontor till bostäder. Larsson trycker i sitt svar på att den borgerliga majoriteten i Stockholm har sänkt tomträttsavgälden för att underlätta byggandet av hyresrätter, infört en gemensam bostadskö för studenter och undersökt möjligheterna att placera tillfälliga bostäder på mark som ska bebyggas senare.

Bostadsbristen bland unga är en het potatis, det märks. Och det är bra! Jagvillhabostad.nu vill se mer debatt, fler förslag, mer storslagna planer och – framför allt – fler bostäder för unga.

Debatten har fortsatt: SSCO (Stockholms studentkårers centralorganisation) kommenterade debatten på SvD Brännpunkt den 18 januari, och den 20 januari kom Ruwaida och Hagberg (MP) med en slutreplik.