“Det finns ingen insyn”

Göteborg har ingen kommunal bostadskö, utan använder sig av Boplats – en “marknadsplats” där fastighetsägare lägger ut sina lediga lägenheter och bostadssökande kan anmäla sitt intresse. Problemet är att fastighetsägarna själva får välja vem som ska få hyra, utan att behöva redovisa utifrån vilka kriterier de valt.

– Unga och människor som har en svag ekonomisk situation och inte har några referenser kan glömma att få en lägenhet. Det handlar om att känna någon, en hyresvärd eller någon på Boplats, säger Viktoria Lindén, ordförande för jagvillhabostad.nu Göteborg, till ETC Göteborg.

Maria Meyer-Martins, VD för Boplats Göteborg, håller med om att Boplats inte förmedlar lägenheter på ett rättvist sätt. Till skillnad från jagvillhabostad.nu (och alla de som får nej efter nej, utan att veta riktigt varför) ser dock Meyer-Martins inte det som ett problem. Owe Nilsson, ansvarigt kommunalråd och ordförande för Boplats, tycker att systemet är rättvist eftersom “alla ges möjlighet att aktivt söka lägenheter”. De kommunala bostadsbolagen i Göteborg rekommenderas att gå efter kötid när de förmedlar lägenheter – men de behöver inte redovisa hur det gått till väga när de valt hyresgäst.

Viktoria Lindén förstår inte meningen med att ha ett kommunalt bolag om det inte finns någon insyn. – Vill vi ha ett kontaktbaserat system? I så fall kan vi lika gärna slopa Boplats och ha en privat klubb istället, det hade varit ärligare.