Heja!

Vad skådar vårt norra öga? En levande bostadspolitisk debatt! Jagvillhabostad.nu hjular av glädje över att diskussionen om en av de viktigaste frågorna för unga svenskar verkar ha tagit fart, och dunkar utan prut oss själva i ryggen. Vi är den enda organisation idag som kombinerar ungas perspektiv med omfattande sakkunskap om bostadsfrågor och konstruktiva förslag på lösningar, och vårt påverkansarbete verkar börja bära frukt. Det är lång väg kvar att gå, men ett inledande äntligen! kan ändå vara på sin plats.

En femtedel av de röstberättigade till höstens riksdagsval är under 30, och en halv miljon människor ska rösta för första gången. Mantrat börjar ta skruv, verkar det som – för att lyckas i valet 2010 måste partierna förklara för unga väljare hur, var och när de kommer att kunna få en bostad.

Det rör på sig. Bostadsminister Mats Odell (KD) föreslog i en debattartikel i Göteborgs-Posten en rad förslag för att lösa bostadsbristen bland studenter. (S), (V) och (MP) har presenterat ett gemensamt bostadspolitiskt förslag med fokus på nyproduktion. Jagvillhabostad.nu beskrev frustrationen hos de bostadssökande i SVT:s morgonsoffa, innan Odell debatterade bostadsfrågan med Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand. Ledare om bostadspolitik duggar tätt i både riks- och lokalmedia (länklista finns till höger, tidigare länkar här).

Detta är hur bra som helst. Det har varit alldeles för tyst alldeles för länge, men nu har det börjat låta – och även om det inte bara är ljuv musik är det en början. Jagvillhabostad.nu längtar väldigt efter ännu mer konkreta förslag – när ska bostadsbristen bland unga lösas? Hur kommer förslagen att genomföras rent praktiskt? Hur arbetar politikerna för att förankra sina planer bland övriga aktörer? Plattan i mattan gänget, nu kör vi!