Succé!

Igår hände det som vi alla väntat på – prisutdelning i Hemuppgiften. Närmare 150 personer minglade först runt bland de utställda förslagen och fick sedan se Henrik Wallin och Pia Jonsson ta emot första- respektive andrapris. 

Första pris belönas med 50 000 kronor och andra pris med 30 000 kronor. Dessutom finns en tredjepristagare, fem fjärdepristagare och fem hedersomnämnden – du kan se samtliga på arkitekt.se/hemuppgiften.

En rad prominenta personer deltog i prisutdelningen. Juryns ordförande Kurt Eliasson (VD SABO) berättade om juryns arbete, bidragens inriktning och kvaliteten på de inlämnade förslagen. Laila Strunke (ordförande Sveriges Arkitekter), Siri Andersson (ordförande jagvillhabostad.nu) och Bo Antoni (VD Sveriges Byggindustrier) talade om arrangörernas syn på Hemuppgiften och tävlingsresultaten. 

Bostadsminister Mats Odell (KD) skulle dela ut pris, men blev tyvärr försenad från ett tidigare arrangemang. Det visade sig dock att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) fanns på plats och gärna ville delta med en kommentar om arkitektur och politik – och dessutom överräcka diplom till vinnarna. När Odell hann fram fick han förstås också ge sin syn på hur Hemuppgiften kan influera och inspirera bostadspolitiken. 

Avslutningsvis bjöd vi upp Stockholms stadsbyggnadsborgarråd Kristina Alvendal (M), Göteborgs kommunalråd Anneli Hulthén (S) och Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) på scen för att få ett kommunalt perspektiv på det hela. Samtliga kommunalråd var mycket positiva till tanken på att fortsätta förnya bostadsbyggandet och ta intryck av de förslag och idéer som lyfts genom Hemuppgiften – det bådar gott!