Unga vuxnas boende

Hyresgästföreningen har nu släppt del två i serien Unga vuxnas boende. Övergripande slutsats för storstadsområdena är att allt fler unga vuxna bor kvar hemma hos sina föräldrar mot sin vilja. Och en majoritet säger att hyresrätt är den mest passande boendeformen.

Malmö och Lund
85 procent skulle vilja flytta hemifrån det närmaste året och 86 procent skulle vilja ha en egen bostad nu om de hade råd. Bara 51 procent skulle dock ha råd med en egen bostad i dag.

För de som bor hos föräldrarna men hellre skulle vilja bo på något annat sätt är hyresrätten den bäst passande boendeformen. 29 procent av de som bor hos föräldrarna säger att det skulle passa bäst att bo i hyresrätt.

16 procent av de unga vuxna i Malmö och Lund bor hemma hos sina föräldrar. I Malmö är andelen 20 procent, i Lund tio procent.

29 procent av de som är mellan 20 och 23 år bor hos föräldrarna. Av de som är mellan 24 och 27 år bor fem procent hos föräldrarna.

Göteborg
80 procent skulle vilja flytta hemifrån det närmaste året och 84 procent skulle vilja ha en egen bostad nu om de hade råd. Bara 62 procent skulle dock ha råd med en egen bostad i dag.

För de som bor hos föräldrarna men hellre skulle vilja bo på något annat sätt är hyresrätten den bäst passande boendeformen. 34 procent av de som bor hos föräldrarna säger att det skulle passa dem bäst att bo i hyresrätt.

22 procent av de unga vuxna i Göteborgsregionen bor hemma hos sina föräldrar. I Göteborg är andelen 17 procent, i kranskommunerna 34 procent.

36 procent av de som är mellan 20 och 23 år bor hos föräldrarna. Av de som är mellan 24 och 27 år bor åtta procent hos föräldrarna.

Stockholm
87 procent skulle vilja flytta hemifrån det närmaste året och lika många skulle vilja ha en egen bostad nu om de hade råd. Bara 54 procent skulle dock ha råd med en egen bostad i dag.

För de som bor hos föräldrarna men hellre skulle vilja bo på något annat sätt är hyresrätten den bäst passande boendeformen. 32 procent av de som bor hos föräldrarna säger att det skulle passa bäst att bo i hyresrätt.

26 procent av de unga vuxna i Stockholms län bor hemma hos sina föräldrar. I Stockholms stad är andelen 19 procent, i övriga länet 31 procent.

Av de som är mellan 20 och 23 år bor 43 procent hos föräldrarna. Av de som är mellan 24 och 27 år bor tio procent hos föräldrarna.

Rapporterna hittar du i spalten till höger.