Unga vuxnas boende

Allt fler unga vuxna saknar eget boende. Andelen har ökat från 23 procent 2003 till 32 procent 2011. Det visar en rapport från Hyresgästföreningen om hur unga vuxna i Malmö, Lund, Göteborg och Stockholm bor. Rapporten är en del i en större nationell rapport om Unga vuxnas boende som publiceras 25 maj. 3 300 personer har intervjuats.

I stället för egna lägenheter bor de unga vuxna i allt större utsträckning med andrahandskontrakt, tillsammans med kompisar eller hos anhöriga, i hyrda rum eller liknande. Framför allt är det andelen unga som har en egen hyresrätt som har minskat.

Malmö och Lund
Andelen unga vuxna i Malmö och Lund som bor i egen bostad har minskat från 64 procent 2003 till 52 procent 2011. Andelen unga vuxna som bor i hyresrätt har minskat från 41 procent 2003 till 29 procent 2011.

Andelen unga vuxna som flyttat hemifrån men bor hos anhöriga eller med kompisar, i studentbostad, med andrahandskontrakt, i hyrda rum och liknande har ökat från 23 procent 2003 till 32 procent 2011.

Göteborg
Andelen unga vuxna i Göteborgsregionen som bor i egen bostad har minskat från 56 procent 2009 till 48 procent 2011. Andelen unga vuxna som bor i hyresrätt har minskat för varje år sedan 2003. Då bodde 41 procent i egen hyresrätt. 2009 bodde 36 procent så, och 2011 är andelen nere i 30 procent.

Andelen unga vuxna som flyttat hemifrån men bor hos anhöriga eller med kompisar, i studentbostad, med andrahandskontrakt, i hyrda rum och liknande har ökat från 21 procent 2009 till 30 procent 2011.

Stockholm
I Stockholms län har andelen unga vuxna som bor i egen bostad minskat från 50 procent 2009 till 46 procent 2011. Andelen unga vuxna som bor i egen hyresrätt har minskat för varje år sedan 2001. Då bodde 29 procent i egen hyresrätt. 2011 är andelen nere i 19 procent.

Andelen unga vuxna som flyttat hemifrån men bor hos anhöriga eller med kompisar, i studentbostad, med andrahandskontrakt, i hyrda rum och liknande har ökat från 24 procent 2009 till 28 procent 2011.

I rapporterna kan man dessutom läsa att kontakter är viktiga för möjligheten att få en hyresrätt. Men vi ska inte glömma SCB:s rapport som kom i veckan. Där konstaterades att byggandet av små lägenheter fortsätter att minska och nu är rekordlågt.

Frågan är nu om bostadsministern skålar i champagne. Är det här resultatet han ville se? Är det här en bra utveckling med tanke på hans ambitioner att med skattelättnader uppmuntra andrahandsuthyrning? Och till alla som tillber flyttkedjan – känns det som att den fungerar?

Det är dags att tänka långsiktigt. Det måste produceras bostäder unga kan efterfråga. Och ja, det är möjligt.  

Rapporterna hittar ni i spalten till höger.