Brist på studentbostäder

SSCO har släppt en rapport om bostadsbristen bland studenter i Stockholm. Rapporten visar att 63 studentbostäder färdigställdes och att 0 påbörjades 2011.

2012 beräknas 198 studentbostäder färdigställas, men med tanke på att det finns 80 000 studenter och 12 000 studentbostäder i Stockholm så är det för lite.

SSCO slår också hål på myten om att studenter är bortskämda och bara vill bo i innerstaden. Enligt en undersökning som kontoret för Tillväxt-, miljö- och regionplanering genomfört är det viktigaste för studenterna att bo nära kollektivtrafik och campus. Att bo centralt i Stockholm kommer först på en tredjeplats. Det kan jämföras med vår egen undersökning som visade att trygghet, kollektivtrafik och närhet till skola/jobb är det viktigaste när unga söker bostad.

Det råder ingen tvekan om att det behövs fler studentbostäder, men vi får inte glömma att det även behövs bostäder för unga generellt. Var ska de som inte studerar bo? Var ska nyutexaminerade bo när de studerat färdigt?