Debatten fortsätter

Under jul och nyår har debatten om bostadsbristen och ungas situation på bostadsmarknaden fortsatt. I mellandagarna skrev vi en debattartikel tillsammans med Hyresgästföreningen region västra Sverige och Botrygg Göteborg AB i Göteborgsposten om hur det faktiskt går att bygga för unga. Uppsalahem har meddelat att de tar initiativet till att öronmärka fler lägenheter för unga samtidigt som de har nyproduktion för unga i pipeline. Även om Uppsala inte bygger tillräckligt så talar kommunens bostadsstrateg om att börja använda markanvisningar mer offensivt. Det är strålande!

Hyresgästföreningen släppte en rapport som visar att 8 av 10 föräldrar vill att deras hemmaboende barn ska flytta hemifrån och att nästan varannan förälder till hemmaboende barn är orolig för att barnet inte ska hitta en bostad när det är dags att flytta hemifrån.

Det har även släppts rapporter om hur antalet unga hemlösa och så kallade sociala kontrakt ökar. Bostadsministern meddelade i en artikel att bostadsbristen bland unga är något vi får brottas med en tid framöver. Han skyller på att för lite gjorts under 20 år, och det trots att alliansen suttit i regeringsställning under 5 av dessa 20 år. Det var tyvärr ingen goda nyheter.

Men med detta (och mycket annat) i huvudet påbörjar vi nu arbetet för 2012. Bostadsministern och kommunerna i våra lokalavdelningsstäder, Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Umeå, ska få ett år de sent kommer att glömma!