Attefall vill bygga snabbare

Bostadsminister Stefan Attefall föreslår förenklade byggregler som ett sätt att kicka igång byggandet. SSCO och jagvillhabostad.nu kommenterar förslaget i DN samma dag. Det behövs ekonomiska incitament att bygga för unga. Något som saknas idag. Enklare byggregler kan vara en del av en lösning.

“Enklare regler för byggande av studentbostäder får tummen upp från flera organisationer. Men de vill se tydligare ekonomiskt stöd från regeringen.

Enklare byggregler ska lösa studenternas bostadskris, skriver bostadsminister Stefan Attefall (KD) på måndagens DN Debatt. Ett positivt tecken, men med allt för få konkreta punkter, menar två berörda organisationer.

– Det är bra att Stefan Attefall faktiskt sticker ut hakan och tycker någonting, säger Hanna Mörck från intresseorganisationen Jagvillhabostad.

Tiden mellan planering av bostäder och att man faktiskt börjar bygga måste bli kortare, säger Martin Sahlin, ordförande för Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO. Han välkomnar Stefan Attefalls besked att regeringen vill “räta ut” vägen mellan detaljplan och byggande.

– Många byggbolag säger till oss att deras kostnader rullar på när de väntar på utlåtanden från politiker och tjänstemän. Osäkerheten kring när och om de ska få börja bygga gör att de drar sig ur projekt, säger han.

Martin Sahlin vill också undersöka om studentbostäder går att bygga på bullrigare platser än andra bostäder.

– Studentbostäder bor man i under en begränsad del av livet. Man kan kolla om det går att under den kortare tiden utsättas för högre nivåer av buller utan att ta skada av det, säger han till DN.se.

Arkitekttävlingar för små och billiga bostäder är något som regeringen bör satsa på, tycker både Hanna Mörck och Martin Sahlin. De vill att regeringen satsar pengar på att utveckla nya, smarta lösningar för små bostäder.

– I dag kan det vara svårt för byggföretagen att våga ta fram nya lösningar. Det finns risk för dem att de satsar pengar på idéer som sedan inte fungerar, säger Hanna Mörck.

Hanna Mörck på Jagvillhabostad saknar ett viktigt besked från Stefan Attefall: Tydliga ekonomiska stimulanser.

– Bostadsbristen har funnits länge och blir hela tiden värre. Man behöver bygga mer och framförallt för unga. Om man väljer att bygga det som man gör mest vinst på så blir det inte små bostäder för unga.

Även Martin Sahlin kritisk mot bostadsministerns utspel:

– Det Stefan Attefall skriver låter väldigt bra, men han ger få konkreta besked. Det låter lite oroande och som att han vill starta en ny utredning innan någonting händer.”

 (Publicerat i DN 2012-09-03)

Även Sveriges förenade studentkårer har gett sitt svar på bostadsministerns förslag.