Schablonavdraget har redan höjts

Bostadskrisen. Regeringen vill under­lätta för de som hyr ut i andra hand. Det gen­­om att höja avdraget för uthyrarna. – Vi måste vända på alla stenar för att få fram fler bostäder, säger bostadsminister Stefan Attefall (KD). 

 En undersökning gjord av förrådsuthyrningsföretaget Selstor visar att stockholmare bor i andra hand i betydligt större utsträckning, och under längre tid, än resten av landet. Enligt undersökningen har 38 procent av stockholmarna bott eller bor i andra hand medan samma siffra för övriga landet är 24 procent.

Frida Myrevik har ett andrahandskontrakt på Lidingö som snart löper ut och känner väl till svårigheterna.
– Det är väldigt kämpigt och tidskrävande att leta andrahandsboende och man hör skräckhistorier om folk som blir lurade så det gäller att vara försiktig. Det enda andra alternativet är egentligen att köpa en lägenhet, säger Frida.

Regeringen vill dock öppna upp andrahandsmarknaden och föreslår höjt schablonavdrag för andrahandsuthyrning.
– Vi måste vända på alla stenar för att få fram fler bostäder, säger bostadsminister Stefan Attefall (KD).
Är det bra att människor bor i andra hand?
– Det bästa är att människor har tak över huvudet. Vi vill göra reglerna tydligare för att få fram fler bostäder.

Regeringens förslag möts med kritik.
– Schablonavdraget har redan höjts och det finns inget som tyder på att bostadsmarknaden har lättat för det, säger Hanna Mörck på Jagvillhabostad.nu.

Hanna Mörck och Martin Sahlin på Stockholms studentkårers centralorganisation är vidare överens om att förslaget inte är någon lösning på Stockholms bostadsproblem.
– Man måste bygga fler bostäder, säger de båda.

Publicerad i Metro 2012-09-07, 08:06