Stopp och belägg…och lyssna!

Hösten är här och det drar ihop sig till förhandlingar både på arbetsmarknaden och hyresmarknaden. Hyresgästföreningen säger Stopp och belägg! Fastighetsägarna säger Lyssna!

Hyresgästföreningen Gävle skriver att de arbetar under parollen Stopp och belägg och menar att de inte vill medge några hyreshöjningar om inte hyresbolagen kan berätta vad pengarna behövs till. De menar att bolagen i Gävle, Västerås, Uppsala alla verkar på starka marknader, har hög uthyrningsgrad och mår bra ekonomiskt. Dessutom har riksbanken länge haft en låg ränta vilket gynnat bolagen såsom ägare av fastigheter.

Fastighetsägarna i Fyrstad och Bohuslän menar istället att fokus i förhandlingarna måste ligga på läge, standard och förvaltningskvalitet. Om dessa faktorer får ökat genomslag i hyressättningen för brukshyror så blir hyresgästerna nöjdare och hyresrätten framstår som mer modern. Det måste löna sig att vara en god hyresvärd menar Fastighetsägarna, och vi måste kunna anpassa oss efter kundernas behov.

Det här kan bli intressanta hyresförhandlingar. Europas ekonomiska kris börjar krama åt Sveriges intäktskälla; exporten. Varselvågen är här, skriver Svenska Dagbladet. Samtidigt rapporterar SVT Agenda om hur dagens unga generation inte har någonting gemensamt med sina föräldrar gällande tillgång till arbete och bostad. Nu är det därför ett bra läge att bygga hyresrätter i enlighet med den ekonomiska principen om att man inte kan bromsa sig upp för en uppförsbacke. Du har säkert läst Peter Wolodarski i DN förklara att det är bra för det offentliga att investera lite i dåliga tider, och hålla igen något under de bätttre.

Mot bakgrund av samhällsutvecklingen och parterna till hyresförhandling kan det verka som att hyrorna kommer hållas på en nivå som unga och andra har råd att efterfråga samtidigt som en differentiering kan uppkomma som möjligen gör det svårare för unga att bo i mer eftertraktade lägen. Unga har ofta inget emot att pendla en bit så om det går att hitta ett boende till bra pris inom en radie av 30 minuter från t ex campus, arbetet, nära och kära, så går det nog bra. Däremot bör man bevaka att förslagen inte ökar segregationen.

Jagvillhabostad.nu tänker även att Fastighetsägarnas förslag om att lyssna till vad hyresgäster och bostadssökande vill även bör innebära att bygga yteffektivt, fler mindre lägenheter och i kollektivtrafiknära lägen. Om man ska göra som Hyresgästföreningen menar bör man även satsa på att bostäderna är prisvärda.