Flyttkedjor fungerar inte

Tidens hjul vrider sig och nya åsikter flyter upp till ytan. Under högkonjunkturen har flyttkedjan hyllats men nu kommer andra idéer.

– Vi ska bygga direkt för målgruppen och inte förlita oss på flyttkedjan, säger kommunala bostadsbolaget i Karlstad KBAB:s vd Mats Enmark till Värmlands Folkblad (27/11).

Bra sagt Mats! Vi på jagvillhabostad.nu har dock sagt det länge. Flyttkedjan är inte en lösning för att unga ska få en bostad på en marknad där bostadsbrist råder. Flyttkedjan kan ha sina poänger. Om flyttkedjor fungerar finns det dock allt för lite kunskap om. Istället vill vi se mer forskning och kunskapsproduktion om ämnet. En bit kunskap vi kan ta med oss från dagens situation på bostadsmarknaden är dock att flyttkedjan inte fungerar för att skapa bostäder som matchar ungas efterfrågan. När efterfrågan överstiger utbudet behövs det byggas mer.

Idag har Boverket bjudit till rådslag med en mängd aktörer på bostadsmarknaden om rörligheten på bostadsmarkanden. Redan i inbjudan framgår hur lite vi egentligen vet om rörligheten på bostadsmarknaden. Därför hoppas vi på att den kunskapen nu kommer att öka. Dessutom h0ppas vi att vi aldrig mer får höra någon säga att bostadsbristen för unga lätt kan lösas genom att bygga bostäder som triggar flyttkedjor.

Läs mer om flyttkedjor i vår skrift Flyttkedjan och den överskattade effekten här >>