Hyresvärdarnas vilkor matchar inte ungas efterfrågan

Fast tjänst, mångdubbelt mer i inkomst än i hyra, goda referenser är sådant som hyresvärdar kräver för att du ska få tillgång till ett hyreskontrakt. Det matchar inte förutsättningarna för unga där fast tjänst är något från förr, hyra är något som tillåts ta upp en stor del av inkomsten och referenser andra än föräldrar kan vara svårt när det handlar om första egna kontraktet.

Det räcker inte att ha flest ködagar

Ekot granskar allmännyttan och hyresmarknaden i landet. Granskningen visar att de allra flesta hyresvärdarna ställer någon form av ekonomiska krav bostadssökande för att få bli hyresgäster. Krav som fast tjänst, inkomstkrav och referenser är krav som unga ofta har svårt att svara emot. 

jagvillhabostad.nu kommenterar i Dagens Arena

Dagens Arena intervjuar oss på jagvillhabostad.nu. Så här skriver de sedan som kommentar på Ekots granskning:

Åtta av tio kommunala bostadsbolag ställer höga krav för lägenhetskontrakt. Drabbar unga särskilt hårt, menar Jagvillhabostad.

– Unga i dag har väldigt sällan en fast anställning, utan man har många olika anställningar. Det gör det väldigt svårt att få ett lägenhetskontrakt, säger Hanna Mörck bostadspolitisk samordnare på intresseorganisationen Jagvillhabostad.

Åtta av tio kommunala bostadsbolag ställer krav på de personer som hyr lägenhetskontrakt. Det framkommer i en kartläggning som Sveriges Radios Ekoredaktion har genomfört.

18 procent av bostadsbolagen kräver att de som hyr en lägenhet ska ha fast anställning. 46,5 procent kräver att hyresgästen når en viss inkomstnivå. Sex av tio bostadsbolag har krav på att hyresgästen inte har någon betalningsanmärkning.

– Det blir ett väldigt stort problem för unga. Om man tittar på de krav som bostadsförmedlingen i Stockholm ställer kan det vara att man ska tjäna allt emellan tre till fem gånger hyran. Då hindrar det väldigt många från att få en lägenhet, säger Hanna Mörck.

– Det är synd. Tittar man på studentlägenheter räknar man med att den unga ska lägga en stor del av inkomsten på hyra. Samma tänkande borde kunna användas också av de kommunala bolagen

Artikel från Yonna Waltersson, Dagens Arena, 2013-03-11