Se upp när du hyr i andrahand

Metro frågar oss på jagvillhabostad.nu vad man kan tänka på när man hyr eller hyr ut i andrahand. Det finns mycket att tänka på men några saker är värt att lyfta fram.

Betala aldrig i förväg. Först ska du ha sett lägenheten, skrivit kontrakt och fått kvitto. Registrera gärna en ny mejl eller nytt telefonnummer om du lägger ut en annons. Då kan du lätt lägga in ett autosvar om du får allt för många eller konstiga förslag.Titta inte på lägenheter ensam. Ta med en kompis! Tryggare och kan fungera som ett vittne.
Kolla upp att din hyresvärd verkligen äger/hyr i första hand och att uthyrningen är ok.
Vem äger fastigheten? Kontakta lantmäteriverket.
Vem äger bostadsrätten? Kontakta föreningen
Vem äger kontraktet? Kontakta hyresvärden. Se till att få nycklar när du skriver på kontraktet och prova så att nyckeln passar i låset.Om det finns behov av dokumentera vad som sägs – spela in det men komihåg att det är olagligt att lämna avlyssningsapparater. Om du är med i samtalet så är det lagligt att spela in – oavsett om du är öppen med avlyssningen eller om den är dold. Kontrollera att hyran är ok.
Kolla in våra övriga tips här på sidan för att hitta en bostad och undvika att bli lurad.

Om du ändå blir lurad. Anmäl och driv ärendet till nämnd eller domstol. Det kan vara så att du får tillbaka det du förlorat.

Läs artikeln i Metro här >>