Pressmeddelande: Hundratusentals i bostadskö* – SNABBA HUS löser bostadsbristen för unga

Larmrapporter om bostadsbristen avlöser varandra i media. För landets unga vuxna går det snarare att tala om en kris då över 400 000 saknar ett tryggt hem. Den ideella organisationen jagvillhabostad.nu erbjuder en lösning – konceptet SNABBA HUS är mobila hyresrätter för unga vuxna.

Nu bjuder vi in till vernissage där studenter från Konstfack presenterar sina förslag på hur SNABBA HUS kan bli en ännu mer attraktiv lösning på bostadsbristen för unga.

Under hösten 2017 har jagvillhabostad.nu tillsammans med Konstfack och med de boende utvärderat pilotprojektet i Västberga. Syftet är att utveckla konceptet inför kommande SNABBA HUS projekt.

Två SNABBA HUS-projekt med 377 lägenheter i Norra Ängby och Råcksta är under utveckling med planerad byggstart till sommaren 2018. Samtidigt arbetar jagvillhabostad.nu kontinuerligt för att sprida konceptet SNABBA HUS till fler kommuner. För jagvillhabostad.nu är det grundläggande att inkludera unga i bostadsplaneringsprocessen.

“Det innebär en stor utmaning att bygga bostäder snabbt, billigt och samtidigt av god kvalitet. Med SNABBA HUS vill vi visa branschen vad som är möjligt. Genom att ta in de boendes egna erfarenheter av att bo i SNABBA HUS har vi möjlighet att utveckla bostäder som svarar mot hur unga faktiskt vill bo” säger Maria Strandberg, projektledare på jagvillhabostad.nu.

“Det är mycket positivt för Svenska Bostäder att få möjlighet att samarbeta med både jagvillhabostad.nu och Konstfack för att utveckla boendeformer för unga. Erfarenheter som vi har stor nytta av även för vår ordinarie bostadsproduktion” säger Pelle Björklund, VD på Svenska Bostäder.

———

Välkommen på vernissage torsdag 11 januari!

Då presenteras resultatet från utvärderingen och studenternas förslag på hur SNABBA HUS kan utvecklas.

När? Torsdag 11 januari kl. 16-18 (studentpresentationer ca 16:30)
Var? Samlingslokalen i bottenvåningen på SNABBA HUS Västberga (korsningen Västberga Allé/Elektravägen. Närmaste tunnelbana Telefonplan/Midsommarkransen)
Kontaktinformation: Maria Strandberg, projektledare SNABBA HUS
Tel: 0723 034830, e-post: maria@jagvillhabostad.nu

SNABBA HUS PILOTPROJEKT
Genom ett uppmärksammat samarbete mellan jagvillhabostad.nu, Svenska Bostäder, och entreprenören Junior Living, färdigställdes 280 mobila hyresrätter för unga vuxna på en tomt i Västberga, Stockholm, 2016.

Fakta:
jagvillhabostad.nu är ett partipolitiskt obundet ideellt ungdomsförbund som arbetar för ungas rätt till ett tryggt hem. Konstfack är en av landets ledande institutioner för konst och inredningsarkitektur.
Svenska Bostäder är Sveriges största kommunala bostadsbolag.

* Metro 8 jan 2018 (https://www.metro.se/artikel/nya-rekordsiffror- n%C3%A4rmare-600- 000-i-stockholms-bostadsk%C3%B6)