Porträtt: Om att bo i SNABBA HUS

I juni är det två år sedan de första hyresgästerna flyttade in i SNABBA HUS pilotprojekt i Västberga, Stockholm. I vintras gjordes en första undersökning för att ta reda på vad de boende tycker om sina bostäder. Utvärderingen visade på ett positivt resultat. I våras valde vi att göra ytterligare en undersökning och intervjuade två av de boende, Max och Stephanie. Såhär tycker de om SNABBA HUS.

Innan flytten till SNABBA HUS 2016 bodde jag på Södermalm i Stockholm. Jag har haft relativ tur då jag inte har behövt flytta runt lika mycket som andra Stockholms bostadsmarknad är inte den tryggaste och jag har vänner som har flyttat runt otroligt många gånger. Det är ett hektiskt orosmoment att vara ung och bo i Stockholm. Att ha en bostad där jag inte behöver oroa mig för flytt de närmsta åren är otroligt skönt. Kontrakten här skrivs på fyra år och det hade varit ett drömscenario om det hade varit längre. Fyra år är däremot bättre än ett åt gången. Att bo tryggt är hundra gånger bättre än att behöva flytta runt 6-7 gånger under samma tidsperiod.

Lägenheten har varit över mina förväntningar. När jag flyttade in trodde jag att de skulle kännas trängre än vad de gjorde. Lägenheten är väldigt fräsch och snyggt planerad. Den har stora fönster som gör att själva rummet känns större. Den känns rymlig och luftig. Det finns vissa utformningar som skulle kunna förbättras, till exempel planering av eluttag, men det handlar om små detaljer. Att bo två i lägenheten funkar relativt bra.

Att SNABBA HUS byggs på temporära bygglov är inget som märks av. Det hade varit en skillnad om det inte gjordes någonting kring området runt lägenheterna eller på innergården. Här odlas det träd och satsas på gemensamma lokaler för de boende, det gör att det inte känns temporärt. I SNABBA HUS är granngemenskapen dessutom betydligt bättre. Tidigare har jag knappt pratat med grannarna men här känns det som att vi litar på varandra mer och har en bättre kommunikation.

       Max, 25
       Bor i en etta tillsammans med sambo


Jag är intresserad av stadsplanering och hade följt projektet sen start. Jag hade däremot missat att det skulle byggas både enrums- och trerumslägenheter. När lägenheterna släpptes ville jag skicka det till några kompisar som jag tänkte kunde ansöka, då såg jag att det fanns treor också. Jag ansökte och fick lägenheten. Projektet SNABBA HUS följde jag då jag tyckte det var en superbra idé. I Stockholm finns det många ställen med tillfällig mark. Att bygga bostäder på mark som kan nyttjas är en genialisk idé.

Vi älskar att bo här. Det är jättefina lägenheter och jag tycker verkligen om att de är så vackert ritade. Det finns ett enkelt och fint kök, ett stort fönster i varje rum och dessutom har lägenheten trägolv. Jag tycker även om lägenhetens öppna planlösning och materialvalen. Förutom den inre miljön gillar jag att husen ligger så centralt. Även om det kan uppfattas som avsides finns det mycket runt omkring inom promenadavstånd och området känns levande.

Innan SNABBA HUS bodde vi i andrahand några år och sedan hade vi ett korttidskontrakt som förmedlats via bostadskön. Detta blir min åttonde flytt i Stockholm. Ett kontrakt på fyra år är länge för att vara i Stockholm. Även om det hade varit fantastiskt att få bo kvar längre tycker jag det är bra att det frigörs nya lägenheter. Med andra lägenheter släpper inte folk sina kontrakt, vilket är ett ganska stort problem.

Jag bor i lägenheten tillsammans med min man och vår 18 månader gamla dotter. Vår lägenhet ligger på markplan och något negativt är att det på somrarna kan bli rätt varmt. Det enda alternativet är då att öppna entrédörren som ligger nära en väg vilket gör det svårt när vi har ett barn och dessutom en katt. På vintern har vi även problem med fallande snö. Förutom detta finns det inget jag hade velat ändra på. Det känns lyxigt att bo här.

         Stephanie, 32
         Bor i en trea tillsammans med man och barn