Pressinbjudan: Nu utvecklar vi SNABBA HUS – Välkommen på invigning av den nya gårdsmiljön 1 juni


Med hjälp av unga inredningsarkitekter som sätter boendeinflytande i fokus gör vi SNABBA HUS ännu bättre för hyresgästerna i Västberga. Fredag 1 juni är det dags för invigning av den nya gårdsmiljön.

Under våren 2018 har jagvillhabostad.nu tillsammans med studenter i inredningsarkitektur och möbeldesign på Konstfack genomfört ett projekt för att utveckla gårdsmiljön i SNABBA HUS, Västberga. Studenterna har utvecklat och byggt fullskaliga konstruktioner utifrån principer om inkluderande design. Resultatet ska göra innergården mer inbjudande och användbar för de boende. Projektet är ett samarbete mellan jagvillhabostad.nu, Konstfack och Svenska Bostäder.

“Det har varit glädjande och inspirerande för oss att fått möjlighet att samarbeta med Konstfack för att vidareutveckla konceptet SNABBA HUS. De förslag som eleverna nu utarbetat för den yttre miljön kommer att öka användbarheten av gårdarna och stimulera till spontana möten. Dessutom är förslagen vackra så hela gårdsmiljön får ett riktigt lyft”, säger Pelle Björklund, VD Svenska Bostäder.

Studenterna har i projektet utforskat konstruktioner för samlevnad som omförhandlar hemmets gränser i det som är ett bostadskoncept för unga människor i en växande stad.

“Konstfack vill med samarbetet lyfta vikten av att genom arkitektur och design förändra gränser och hitta nya sammanhang där våra studenter kan spela en viktig roll i framtiden”, säger Sergio Montero Bravo, lektor i inredningsarkitektur Konstfack.

Ungas inflytande är en grundläggande aspekt av konceptet SNABBA HUS. Studenterna har utvecklat sina idéer baserat på en utvärdering av de boendes egna upplevelser av att bo i SNABBA HUS, samt i kontinuerlig dialog med hyresgästerna.

“Det innebär en stor utmaning att bygga bostäder snabbt, billigt och samtidigt av god kvalitet. Med SNABBA HUS vill vi visa branschen vad som är möjligt. Genom att utgå från boendes egna erfarenheter av att bo i SNABBA HUS har vi möjlighet att utveckla boendemiljöer som svarar mot hur unga faktiskt vill bo”, säger Maria Strandberg, projektledare jagvillhabostad.nu.

VÄLKOMMEN PÅ INVIGNING!

Studenterna presenterar sina projekt och den nya gårdsmiljön invigs.
När? Fredag 1 juni kl. 16-18
Var? Innergården SNABBA HUS Västberga, korsningen Västberga Allé/ Elektravägen. Buss 165 från Liljeholmen, hållplats Elektravägen. Närmaste tunnelbana Telefonplan eller Midsommarkransen.

Kontakt
Maria Strandberg, projektledare SNABBA HUS
Tel: 0723 034830 Mail: maria@jagvillhabostad.nu


Fakta SNABBA HUS

SNABBA HUS är ett koncept som innebär mobila hyresrätter för unga vuxna på tidsbegränsade bygglov. Genom ett uppmärksammat samarbete mellan jagvillhabostad.nu, Svenska Bostäder, och entreprenören Junior Living, färdigställdes 280 lägenheter Västberga, Stockholm år 2016. Två SNABBA HUS-projekt med 377 lägenheter i Norra Ängby och Råcksta, Stockholm är under utveckling med planerad byggstart till sommaren 2018.

jagvillhabostad.nu är ett partipolitiskt obundet ideellt förbund som arbetar för ungas rätt till ett eget tryggt hem. Konstfack är en av landets ledande institutioner för konst och inredningsarkitektur. Svenska Bostäder är Sveriges största kommunala bostadsbolag.