Vår partiranking i ETC

“Tio kriterier, åtta riksdagspartier och ett antal tusen unga som bara kan drömma om en egen bostad. Organisationen ­jagvillhabostad.nu släpper i dag en egen rankning av partierna som Dagens ETC fått ta del av i förväg.” Det skriver Hanna Strömbom i ETC om vår partiranking inför valet 2022 som släppts idag.

Liberalerna får lägsta betyg och Vänsterpartiet och Miljöpartiet hamnar i toppen, “men flera partier får sämre betyg än väntat” påpekar vår förbundsordförande Alexander Wilson van Deurs som intervjuas i artikeln. Värst är det i frågor som rör andrahandsmarknaden – där ser vi en total oförståelse för vilka problem som unga möter och därmed saknas också de lösningar som krävs.

“En liten ljusglimt, ur organisationens synvinkel, är bostadsbidraget som samtliga partier vill uppdatera”, skriver Hanna Strömbom. Det gäller också regelverk för att motverka renovräkning där flera partier verkar vara överens. Vår förbundsordförande lyfter dock fram att det också är nödvändigt att staten kliver in och tar ansvar för finansieringen av bostadsbyggandet. Det kan göras genom att återinföra och utveckla investeringsstödet till formen av förmånliga bygglån.

“Det skulle möjliggöra ett otroligt mycket högre byggande och samtidigt inte kosta i princip nånting för staten. Ett investeringsstöd kommer med vissa motkrav, i det här fallet en sänkt hyra”, säger Alexander Wilson van Deurs i artikeln.

Läs hela artikeln här och partirankingen här.