Sök eller nominera till vår förbundsstyrelse 2023-2024

Är du mellan 16-30 och vill engagera dig för en mer rättvis bostadsmarknad? Då borde du söka till vår förbundsstyrelse! 

I förbundsstyrelsen får du arbeta aktivt för att förbättra bostadssituationen för unga runt om i landet, ta strategiska beslut och leda och representera organisationen nationellt. Du lär dig massor om organisation, ledarskap och bostadspolitik och får fina meriter för framtiden. Förhoppningsvis får du också vänner för livet.

Minimiåtagande varierar från 8h/månad för styrelseledamöter till 8h/vecka för ordförande. Erfarenhet av styrelsearbete är en fördel men inget krav – vi handleder och utbildar dig internt. Vi vill mer än gärna se personer med olika kunskaper, erfarenheter och bakgrund.

Vet du någon annan som hade passat för uppdraget? Det går också bra att föreslå/nominera andra. Har du frågor är du varmt välkommen att maila valberedning@jagvillhabostad.nu   

Ansök här!

Läs vår intervju med Marcus och Dina för att få veta mer om vad det kan innebära att sitta i förbundsstyrelsen!

Hej! Vill ni berätta lite om era roller i förbundsstyrelsen?

Marcus: Jag är vice ordförande med ansvar för styrelseinterna frågor, viss representation, administration samt stötta ordförande och kansli. 

Dina: Jag är ledamot i förbundsstyrelsen. I min roll har jag bland annat arbetat med att ta fram utbildningar i bostadspolitik och att utarbeta en strategi för förbundet. Som förbundsstyrelseledamot jobbar du framförallt strategiskt och bidrar med din unika kompetens i förbundsstyrelsens beslutsfattande. Utöver det arbetar du med ett par valfria projekt under året. Uppdraget är väldigt lärorikt, en unik erfarenhet inför framtiden. 

Är det något som stuckit ut under tiden ni varit engagerade?

Marcus: Styrelsen har dom senaste månaderna arbetat med en fyraårig nationell strategi inom identitet, verksamhetsområden, kommunikation och organisation. Med inspiration hur andra medlemsorganisationer arbetar och vilka som varit framgångsfaktorer i vår historia så är jag övertygad att den nya strategin på sikt tar oss till nya höjder. 

Dina: Hela förbundsstyrelsen fick möjlighet att delta på politikerveckan i Almedalen i Visby. Där gick vi på massor med seminarier om bostadspolitik varje dag och avrundade kvällarna med mingel och nya kontakter. Jag lärde mig så otroligt mycket och fick samtidigt vänner för livet. 

Varför tycker ni att ungas engagemang i bostadspolitik och bostadsfrågor är viktigt?

Marcus: Vi har alla ett behov av boende och som ung påbörjar du din bostadskarriär när det gäller kapital, kunskap och kontakter. 

Dina: Om vi vill se förändring måste vi vara många som säger samma sak till politikerna och jagvillhabostad.nu ger mig och andra unga en plattform där vi kan göra det. Dessutom är jagvillhabostad.nu erkända experter på ungas boendesituation, så påverkar gör vi definitivt. 

Varför sökte ni till förbundsstyrelsen? 

Marcus: Bostadssituationen i Sverige och särskilt i min hemstad Stockholm är ett skämt och jagvillhabostad.nu arbetar dagligen med påverkansarbete, konsumentupplysning och innovation för att skapa en socialt hållbar bostadsmarknad för alla. Organisationen är dessutom kreativ, nyfiken och kunskapsfylld vilket är värdefullt. 

Dina: Jag sökte till förbundsstyrelsen eftersom jag tycker att man ska försöka förändra det man klagar på. Inom bostadspolitiken finns det väldigt mycket att klaga på. 

Varför borde andra söka?

Marcus: Sök till styrelsen om du vill arbeta politiskt med frågorna våra medlemmar brinner för, gillar strategiska arbetsprocesser samt kan analysera trender och nyhetshändelser inom bostadspolitiken.

Dina: Det du lär dig i förbundsstyrelsen lär du dig inte någon annanstans. Allra minst i skolbänken. Att vara med i förbundsstyrelsen innebär en unik möjlighet att påverka och lära sig förstå hur Sveriges politiska system fungerar.