Tack för i år!

2022 har varit ett händelserikt år. Inte minst har det varit valår med utkomsten att Sverige fått en ny regering och därmed väntas en ny inriktning på bostadspolitiken de kommande fyra åren.

I vår förbundsstyrelse och våra lokalavdelningar har det också hänt en hel del; verksamhetsåret inleddes med en fullspäckad förbundsstämma och sen dess har det hunnits med mängder med aktiviteter – workshops, dialogforum, föreläsningar, skolbesök, debattartiklar, remissvar, panelsamtal, en vecka i Almedalen, valkampanjande och en partiranking och mycket mer. I varje sammanhang har vi lyft ungas bostadssituation och politik som kan lösa bostadsbristen.

I våras drog vi också igång vår nya utbildningsserie bopolakademin som ger kunskaper i organisering, påverkan och bostadspolitik. Den kommer att erbjudas våra aktivt engagerade löpande varje år (hurra!). Läs mer om bopolakademin här.

När året nu lider mot sitt slut kan vi konstatera att den nya regeringen och bostadsminister Andreas Carlson ännu inte presenterat några större reformer, och av Tidöavtalet att döma står bostadspolitiken inte högt på agendan. Det bostadsministern hittills kunnat ge besked om är att fler ska få möjlighet att äga sitt boende, och i en tidigare intervju har Carlson uttryckt att han särskilt vill fokusera på att sänka trösklarna för unga att komma in på bostadsmarknaden. Vi hoppas såklart att det gäller alla unga, även vi som – reformer eller ej – inte kommer ha möjlighet att köpa en bostad.

Vi har fortsatt och fortsätter driva frågan om förmånliga bygglån till branschen för att få till fler hyresrätter med rimliga hyror, trots att statligt stöd till bostadsbyggande känns långt bort när regeringen under vintern beslutat att avveckla investeringsstödet i förtid. Boverkets prognos för bostadsbyggandet 2023 är dyster och visar att vi kan räkna med en halvering av nya bostäder nästa år. Samtidigt fortsätter de redan orimligt höga andrahandshyrorna att öka stort. Just därför behöver vi vara fler än nånsin som står upp för en politik som ser till att det byggs bostäder för alla.

Parallellt har debatten om marknadshyror tagit fart igen och inläggen på debatt- och ledarsidor duggar tätt. Även om det lär bli svårt att få majoritet för det i riksdagen förbereder vi oss på att ta upp kampen än en gång; marknadshyror får aldrig införas i någon form och vi kommer att göra allt i vår makt för att stoppa det.

Årets hyresförhandlingar har också varit tuffa med fastighetsägarnas krav på 10-procentiga höjningar. Medan Sveriges hyresgäster, inte minst unga och studenter, befunnit sig i en pågående levnadskostnadskris har fastighetsägarna däremot visats göra rekordvinster i decennier. Hyreshöjningarna har nu, på flera håll i landet, landat på lägre nivåer än vad fastighetsägarna yrkat på. Mer än vanligt, men klart bättre än chockhöjningar på 10 procent.

Nu går vi snart in i det nya året med samma utmaningar på bostadsmarknaden som innan: en marknad som inte klarar av att bygga tillräckligt och en politik som ännu inte visat att de kommer ta ansvar för att vi unga ska kunna bo tryggt. Trots att utsikterna kan tyckas bistra tar vi tillsammans kampen för en mer rättvis bostadsmarknad. Vi är otroligt tacksamma för varenda en av er som stöttar vårt arbete som medlemmar, som engagerar er och som organiserar er tillsammans med oss! Det är tack vare er som vårt arbete är möjligt.

Vi ses igen 2023, tar nya tag och fortsätter göra skillnad.

/jagvillhabostad.nu