Alexander TV4 Ekonominyheterna 2023-05-22

Vi medverkar i TV4 Ekonominyheterna!

Igår kväll gästade vi TV4 Ekonominyheterna i ett inslag om den akuta bostadsbristen för unga. “Bostadsbristen i Sverige är enormt utbredd och påverkar hundratusentals unga, det här är en jätteviktig fråga”, säger vår förbundsordförande Alexander Wilson van Deurs. Nu är det upp till bevis om regeringen ska lyckas presentera några konkreta lösningar, annars är byggkraschen ett faktum och ungas framtidsutsikter på bostadsmarknaden ännu dystrare.

I inslaget lyftes en ny Novusundersökning som tagits fram på uppdrag av Byggföretagen; den visar att den andra största utmaningen efter psykisk ohälsa bland unga är bostadsbristen. Hela 37 procent av unga vuxna känner oro inför sin boendesituation i framtiden. Vår förbundsordförande förklarade varför staten måste kliva in och ta finansiellt ansvar över bostadsbyggandet – “bostadsbristen är ett strukturellt problem som inte ligger hos individen”, säger Alexander. Därför tycker vi inte heller att lösningen är att unga ökar sin belåningsgrad ännu mer.

Alexander gav också konkreta tips till alla unga som ska hyra eller hyr i andrahand: Kolla upp hyresvärden, skriv kontrakt och betala aldrig något i förskott!

Missade du inslaget? Du kan se klippet i efterhand här.