Vad väntar regeringen på?

Igår presenterade regeringen sin vårändringsbudget. Efter ytterligare månader av kris i byggbranschen, demonstrationer utanför riksdagen och politiker som säger sig begripa allvaret så står det klart att byggsektorn fortsatt får klara sig själv igenom den värsta byggkrisen sedan 90-talet. Därmed får 200 000 unga som inte kan flytta hemifrån vänta några år till så som läget ser ut. Samtidigt förlängs det tillfälliga tillägget i bostadsbidraget för barnfamiljer – för sjunde gången.

Jag förstår inte vad regeringen vill ska hända. Bostadsbyggandet har kraschat och företag efter företag i byggbranschen går omkull. Denna utveckling kommer inte att vända av sig självt på flera år, utan kräver att staten går in med krispolitik och stöttar upp bostadsbyggandet. Då krävs det garantier, subventioner och en bostadsminister som fattar problemet. Men om man är nöjd med att det inte byggs och att arbetslösheten ökar bland byggarbetare, då är det klockren politik, säger Alexander Wilson van Deurs, förbundsordförande på jagvillhabostad.nu.

Regeringen väljer i sin budget att fortsätta förlänga det tillfälliga tillägget i bostadsbidraget för barnfamiljer, vilket är för sjunde gången sedan det infördes under pandemin.

Tillägget infördes i en tid av ökade kostnader och oroligheter i ekonomin. Nu när det för sjunde gången höjts tillfälligt så kan väl alla konstatera att det behöver permanentas, eftersom priserna knappast kommer gå ner. Men varför bara för barnfamiljer? Unga yrkesverksamma och studerande känner av ekonomins nedgång minst lika hårt och är också i behov av ett högre bostadsbidrag. Höj det permanent för alla, säger Alexander Wilson van Deurs, förbundsordförande på jagvillhabostad.nu.