Allt svårare för unga på Göteborgs bostadsmarknad

Fler unga bor i andra eller tredje hand än för fyra år sedan och andelen unga med eget boende har minskat. Det visar en ny undersökning från Hyresgästföreningen, där man har frågat 1118 personer mellan 20-27 år i Göteborgsregionen om sin bostadssituation. Resultatet är minst sagt nedslående, det har blivit svårare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden under de senaste åren.

År 2003 hade 59 procent av unga i regionen en egen bostad, nu är det 53 procent. Minskningen är störst i Göteborgs stad och rör främst boende i hyresrätt. Under samma tid har andelen som bor i andra eller tredje hand ökat från 9-10 procent till 13-14 procent.

Hem&Hyra skriver:

“En slutsats i rapporten är att unga i dag flyttar hemifrån i ungefär samma omfattning som tidigare men tvingas välja mer osäkre boendeformer. De unga vuxna lyckas helt enkelt inte hävda sig i den hårda konkurrens som råder.”

80 procent svarar att det som skulle passa dem bäst idag är en egen bostad, och helst då en hyresrätt. Varannan i åldern 20-23 år i kranskommunerna bor fortfarande hemma.

Källa: Hem&Hyra 19/9-07