Andrahandshyresgäster ska ut

Kristina Alvendal (m), bostadsborgarråd i Stockholm lade nyligen fram det kritiserade förslaget att blir hårdare mot de som hyr i andrahand utan tillstånd från värden. Tanken är att se till att fler lägenheter kommer ut till bostadsförmedlingen, menar man från stadshuset, men många andrahandshyresgäster känner sig oroliga.

Det är många i Stockholm som hyr sina lägenheter svart i andrahand, inte minst många medelmmar i Jagvillhabostad.nu. Men nu ska det bli ändring på det om bostadsborgarrådet Kristina Alvendal får bestämma. Hon vill nämligan ta i med hårdhandskarna för att stoppa den olagliga andrahandsuthyrningen.

“- Det handlar inte om att slänga ut folk. Och egentligen är det inget nytt uppdrag. Bostadsbolagen har länge försökt stävja den olagliga andrahanduthyrningen, säger Alvendal.”

Hon hänvisar också till Stockholmshem som gjorde en liknande insats på Södermalm och i Söderort för några år sedan och genom det fick 300 lägenheter som man kunde förmedla till bostadssökande.

Men ett problem är vart de som hyrt i andrahand ska ta vägen, något som dock Alvendal inte tror bli särskilt svårt. Det går att få nya lagliga andrahandskontrakt, menar hon, eller ett förstahandskontrakt i en förort.

Förslaget får stark kritik från oppositionen och Carin Jämtin (s).

“- Man kommer att få fler människor som inte har någonstans att bo, säger oppositionsborgarrådet Carin Jämtin (s)”.

Oppositionen menar istället att det enda sättet att lösa bostadsbristen i Stockholm är att bygga nytt – och inte bara bostadsrätter utan också hyresrätter och småhus.

Alvendal poängerar också att detta bara är en liten del för att lösa bostadsbristen och det viktigaste är fortfarande att bygga fler bostäder.

Jagvillhabostad.nu undrar varför ingen istället vill komma åt de som hyr ut olagligt i andrahand, ofta tjänar pengar på att ta ut ockerhyra, men när det väl gäller kan behålla sina kontrakt efter att rättelse gjorts?

Källa: Expressen 13/1-07